Obezitológia

Szakrendelések

Obezitológia

Obezitológia A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada a testtömeg-index alapján túlsúlyos vagy elhízott. A testtömeg felesleg azonban nem egyszerűen csak esztétikai kérdés. Az elhízás amellett, hogy önértékelési zavart, akár depressziót okozhat, az esetek kb. 70%-ban súlyos szövődménnyel járhat. A cél ezek megelőzése, illetve minél korábbi szakaszban történő felismerése, kezelése. Célunk, hogy több fős szakembergárda segítségével, korrekt, teljeskörű útmutatással támogassuk az egészséges életmódot választókat. Legyen szó a megfelelő diétáról, testmozgásról és a már kialakult szövődmények kezeléséről, mindezt egyénre szabottan. Az elhízás legfőbb oka a kalória-dús étrend és a mozgásszegény életmód. 10-15%-ban másodlagos okok (genetikai, hormonális, gyógyszermellékhatás, az agy bizonyos ritka betegségei, pszichés zavarok) állnak a háttérben. Ezek kezelésével csökkenhet az elhízás mértéke.

Hogyan zajlik az obezitológiai vizsgálat?

Az orvosi vizsgálat során részletes kikérdezést és fizikális vizsgálatot követően megállapítják az elhízás mértékét, típusát, a lehetséges másodlagos okokat.

Kérdéseket tesznek fel a súlygyarapodás alakulásáról, az étkezési és mozgási szokásokról, korábbi és aktuális egészségügyi problémákról, gyógyszer és vitaminszedésről, a családban előforduló betegségekről, korábban alkalmazott diétákról.

A vizsgálat során megmérik a testmagasságot, a testsúlyt, a haskörfogatot, meghatározzák a testzsír arányát, az oxigén telítettséget, a vérnyomást és a pulzust. Meghallgatják a szívét és a tüdejét, megtapintják a hasát, ellenőrzik mozgásszervrendszerét. Szükség esetén kardiológiai vagy ortopédiai kivizsgálást javasolnak a fizikai mozgás és terhelhetőség elbírálása miatt. 

Ezután laborvizsgálat történik (vércukor-inzulin rezisztencia, vércukor terheléses vizsgálat (OGTT), lipidprofil, húgysav, máj- és vesefunkció, ionok, vizelet, TSH, kortizol). A laborvizsgálat díját a szakorvosi konzultáció ára nem tartalmazza.

Ezt követően meghatározzák a testtömeg vesztés szükséges arányát és célértékét.

Mi várható az elhízás kezelésétől? 10%-os testsúlycsökkenés esetén:

 • 10-20 Hgmm-rel csökkenő vérnyomás
 • 10-15%-kal csökkenő koleszterin szint
 • 30%-kal csökkenő triglicerid szint
 • 50%-kal csökkenő vércukor szint
 • gyógyszer elhagyása
 • diabétesz visszafejlesztése prédiabéteszbe (cukorbetegség megelőző állapotba)
 • prédiabétesz normalizálása
 • 40%-kal kevesebb elhízás függő daganat
 • 30%-kal kevesebb diabéteszes halálozás
 • 20%-kal csökkenő összhalálozás

A következő fontos állomás a testsúly megtartása. Ha a testsúly csökken, az étvágy nő, az energiafelhasználás csökken. Ebben a hosszantartó folyamatban nagy segítség a naplóvezetés, a gyakori kapcsolattartás szakemberrel, viselkedésterápia. Professzionális, széles látókörű csapat kell ahhoz, hogy az elhízott egyént a megfelelő módon kezelje, oktassa, motiválja.

Az életmódprogram pillérei: diéta – mozgás – életmódváltás. Az egyes elemek önmagukban sokkal lassabban, és kevésbé látványos eredményhez vezetnek, mint a teljes életmód-változtatás.

Ezek mellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre, gasztroenterológiai és sebészeti beavatkozásra is.

Hosszú távon azonban elengedhetetlen ismerni a bevitt táplálék energiatartalmát és összetételét, cukorbetegek esetén a szénhidrát-tartalmat is. A napi kalória-bevitel számolása a tudatos étkezés és a siker alapja. A diéta összeállításánál a társbetegségeket, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterin-szint, cöliacia is figyelembe kell vennünk. Ehhez dietetikus szakemberek nyújtanak gyakorlati segítséget.

Ha a testsúly vesztés/megtartás az átfogó életmód változtatás ellenére sikertelen és a BMI ≥30 vagy ≥27 amelyhez más betegség is társul, akkor a további gyógyszeres terápia jelenthet megoldást. Ennek szükségességéről a szakorvos dönt.

Ha BMI ≥40 vagy BMI ≥35 amelyhez más betegség is társul és a fogyni vágyó motivált, de a teljeskörű életmódváltás eredménytelen volt, bariátriai sebészeti beavatkozás javasolható. Ezek a gyomor bypass, a csőgyomor és a gyomorballon műtétek, amelyek mind elérhetőek a Duna Medical Centerben (a linkekre kattintva részletesebben olvashat az egyes beavatkozásokról).

Miért van szükség kontrollra?

Az ismételt találkozások során megbizonyosodnak arról, hogyan halad az életmódváltás. Van-e újkeletű panasz, mi lehet az oka annak, ha a fogyás megállt. Szükség lehet az esetleges gyógyszerek dózisának változtatására, pl. a fogyás következtében javuló vércukor, vérzsír vagy vérnyomás értékek miatt. Pácienseinkkel a rendszeres és folyamatos kapcsolattartás elengedhetetlen mind a diéta mind a mozgásterápia „vezénylése” szempontjából. Az állandó motiváció, a megfelelő pszichés támogatás is nélkülözhetetlen a tartós siker eléréséhez.

Mikor forduljon obezitológus szakemberhez?

Ha az Ön BMI-je 25 feletti, haskörfogata a normálisnál nagyobb (nőknél nagyobb mint 80 cm, férfiaknál nagyobb mint 94 cm)

 • a túlsúly tényének és mértékének pontos megállapítása és megoldása
 • az elhízást kiváltó okok felderítése
 • a túlsúllyal összefüggő kórképek diagnosztizálása és kezelése céljából
 • az eddig kipróbált fogyókúra (kúrák) eredménytelensége esetén
 • gyógyszeres kezelés, gasztroenterológiai, sebészeti beavatkozás szükségességének szakmai elbírálása miatt
 • más betegségek hátterében felmerülő elhízással kapcsolatos kérdések esetén (pl. magasvérnyomás betegség, magas vérzsír értékek, PCO szindróma, izületi-gerinc problémák, reflux betegség, alvási apnoe szindróma, potenciazavar, depresszió)
 • a családban több esetben előforduló testsúlytöbblet kialakulásának megelőzése
 • az egészség megőrzése érdekében állapotfelmérés, tervezett diéta átbeszélése céljából.

Amennyiben szeretne pontos képet kapni aktuális egészségi állapotáról, tájékozódni a szükséges fogyás mértékéről, foglaljon időpontot obezitológiai szakrendelésre ide kattintva! Kérjük hozza magával korábbi leleteit és az alábbi linkről letölthető Obezitológia kérdőív-et!

Dr. Bajnok Éva
Dr. Bajnok Éva
Obezitológus, Endokrinológus, Diabetológus, Belgyógyász
Prof. Dr. Karádi István
Prof. Dr. Karádi István
Belgyógyász, Lipidológus, Diabetológus, Obezitológus
Dr. Bajnok Éva
Dr. Bajnok Éva
Obezitológus, Endokrinológus, Diabetológus, Belgyógyász
Prof. Dr. Karádi István
Prof. Dr. Karádi István
Belgyógyász, Lipidológus, Diabetológus, Obezitológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Obezitológiai kontroll vizsgálat (30 perc)
  33 000 Ft
 • Obezitológiai szakorvosi vizsgálat (60 perc)
  50 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek