Endokrinológia

Szakrendelések

Endokrinológia

Endokrinológia Az endokrinológia a belgyógyászat egy speciális szakterülete, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek betegségeivel, rendellenességeivel foglalkozik. Endokrin szerveink a következők: az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a hasnyálmirigy. Az endokrin rendszer legfontosabb feladata a szervezet anyagcsere-működésének biztosítása, a külső és belső környezet változó igényeihez való alkalmazkodás. Az endokrin rendszer termeli a hormonokat, amelyek a véráramon keresztül jutnak el a test különböző részeibe és fejtik ki hatásukat, segítve a szervek megfelelő működését. A hormonok az alábbi területeken töltenek be jelentős szerepet: szaporodás, egyedfejlődés, növekedés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása, valamint az energiatermelés, energiafelhasználás és raktározás szabályozása.

Ha bármilyen okból nem szeretne vagy nem tud otthonról kimozdulni, kedvezményes távkonzultációval is rendelkezésére állunk. Tudjon meg többet ide kattintva: https://dunamedicalcenter.org/hirek/telefonos-tavkommunikacios-szolgaltatas

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?

A hormonháztartás zavarai számos problémát okozhatnak, mint pl. a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, a petefészek működési zavarai, a férfi nemi működés hormonális zavarai, növekedési zavar, vízháztartási zavar, magas vérnyomás, mellékpajzsmirigy problémák, csontritkulás. Gyakran előfordul, hogy a páciensek nem endokrinológushoz fordulnak panaszaikkal, hanem valamely másik szakterület orvosához (belgyógyász, nőgyógyász, bőrgyógyász, stb.), aki a tünetek alapján irányítja tovább a pácienst. A kezelés is gyakran igényel együttműködést a különböző szakterületek szakorvosai között.

Árulkodó tünetek lehetnek:

 • fáradékonyság
 • drasztikus súlyváltozás
 • haj- és bőrproblémák
 • menstruációs zavar, termékenységi problémák
 • kóros izzadékonyság
 • hasmenés vagy székrekedés
 • hangulatingadozás, pánik, idegesség

Hogyan zajlik az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat?

Az első konzultáció alkalmával az endokrinológus részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, a korábbi kórtörténetéről. Ez után laborvizsgálatokat rendel el az adott problémát okozó hormonok kivizsgálására. A további konzultációk során az eredményeket kiértékeli, és megállapítja a páciens számára szükséges terápiát, szükség esetén együttműködve más szakterületekkel.

Dr. Nádas Judit
Dr. Nádas Judit
Diabetológus, Endokrinológus, Belgyógyász
Dr. Nádas Judit
Dr. Nádas Judit
Diabetológus, Endokrinológus, Belgyógyász
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Endokrinológiai kontroll vizsgálat
  24 200 Ft
 • Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat
  30 000 Ft
 • Endokrinológiai távkonzultáció
  18 200 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek