Szoptatási tanácsadás

Szoptatási tanácsadás

Szoptatási tanácsadás Szinte minden édesanya képes lenne szoptatni kisbabáját, ha elhatározása mellé megfelelő segítséget, tudást és kellő támogatást kapna. Nemegyszer azonban ezek hiányoznak. A várandósság alatt nem biztos, hogy minden esetben teljes mértékben fel lehet készülni a szoptatásra, és a kórházban eltöltött rövid idő sem biztos, hogy elegendő arra, hogy az újdonsült anyukák kellő önbizalommal felvértezve érkezzenek haza és megfelelően rá tudjanak hangolódni a kisbaba igényeire.

Biztosan hallotta már a mondást, hogy a szopatatás menni fog, csak erősen akarni kell, hiszen szoptatni mindenki tud… Régen, amikor a felnövekvő kislány a családban látott maga körül szoptató anyákat és szoptatott kisbabákat, látta, hogyan gondozzák őket, és később a saját gyermeke ellátásában is szerető, segítő közeg vette körül, csak egészen ritkán fordult elő nehézség a szoptatás során. Ma a nagycsalád tapasztalata, bölcsessége gyakran hiányzik.

Laktációs ambulanciánkon igyekszünk pótolni a hiányzó tapasztalatot és tudást, és segítséget nyújtunk, ha úgy érzi, hogy:

 • nem elegendő az anyatej a kisbabája számára;
 • fájdalmas a szoptatás, sebes a melle;
 • „be van gyulladva” a melle;
 • koraszülött a kisbabája, és nehézséget okoz a szoptatás;
 • sokat sír a baba, és nem tudja, miért;
 • ha valamilyen más oknál fogva gyógyszeres kezelésre van szüksége, és azt a javaslatot kapta, hogy emiatt hagyja abba a szoptatást, de Ön konzultálna más szakemberrel is;
 • a babája egyik pillanatról a másikra abbahagyta a szopást, és nem tudja, hogyan tovább;
 • pótlásra van szükség, de Ön ezt el szeretné hagyni;
 • vissza kell térnie a munkába vagy tanulni, esetleg bölcsődébe kell járnia a picinek, és még szopik;
 • el szeretné választani a kisbabáját, de nem tudja, hogyan induljon neki;
 • még a várandóssága alatt szeretne egyénileg felkészülni a szoptatásra.

Személyre szabottan igyekszünk segíteni

Ambulanciánkon laktációs szaktanácsadó és szükség esetén gyermekorvos várja Önt. A laktációs tanácsadó az aktuális tudományos ismeretek birtokában tájékoztat, és igyekszik közösen megtalálni az Ön számára megvalósítható utat.

Szakemberünk közösen átbeszéli az édesanyával az előzményeket, hogy miben és miért kér segítséget. Megvizsgálja az anya mellét és a kisbaba száját, izomzatát, megfigyeli a viselkedését és a szoptatást. Segít a helyes mellretételben, segít emelni a tejtermelést, igyekszik az esetleges fájdalmat csökkenteni. Segít feltárni a háttérben rejlő problémákat és a tüneti kezelés mellett oki megoldást találni, és lelki támogatást nyújtani. Szükség esetén más szakemberhez irányítja az anyát vagy/és a babát. A laktációs tanácsadó sosem beszéli rá az édesanyát arra, amit ő nem szeretne. Sosem ítélkezik az anya döntése felett.

A kézbe kapott tápszer recept helyett vagy mellett, vagy mielőtt feladná, kérje ki a laktációban magasan képzett szakemberünk segítségét!

Kérjük, hogy időpont foglalást követően, de legalább 1 nappal a tanácsadás előtt, töltse ki a tanácsadónk által összeállított kérdőívet. Az ott megadott információk nagy segítséget nyújtanak szakemberünk számára, hogy előzetesen felkészüljön a találkozóra és hatékony segítséget tudjon nyújtani. A kérdőív kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe. Köszönjük együttműködését!

Dr. Sztahovits Petra
Dr. Sztahovits Petra
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, IBCLC
Dr. Sztahovits Petra
Dr. Sztahovits Petra
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, IBCLC
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Szoptatási tanácsadás - 45 perc
  33 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek